sâmbătă, 17 martie 2012

Leapşa turistică despre România

Am primit o leapşă de la Bia căreia e musai să-i dau curs :). Aşadar, tre să răspund la 3 întrebări. Îmi plac şi mie călătoriile, dar nu la fel de mult ca Biancăi...

1. Dacă aţi avea puterea ministerului voi cum aţi promova România din punct de vedere turistic?
Hmm...Cred că la întrebarea asta doamna Nuţi ar avea ce scrie, dar cum nu i se adresează ei, ci mie, eu trebuie să dau răspunsul.
România se bucură de foarte multe atracţii turistice, mai mult sau mai puţin cunoscute. Din păcate, infrastructura e la pământ. Poţi să-i oferi turistului locuri minunate, de vis, dacă până să ajungă la ele face zeci de ore de drum, sau  îşi distruge maşina. Pentru ca România să se dezvolte din punct de vedere turistic ar trebui ca aleşii de la minister să fie persoane incoruptibile, ceea ce e imposibil. În timp ce chinezii refac un drum în câteva zile, la noi autostrăzile nu se construiesc nici în zeci de ani. Cum să mă duc eu la Mare, la noi, când cu trenul fac 18 ore? Bine că pot croaţii să-şi facă drumuri prin munţi...Oare la ei de ce se poate?
Concluzie...România nu poate fi promovată din punc de vedere turistic decât atunci când va avea şi o infrastructură pe măsură...
 2. Dacă un străin v-ar cere o listă cu 5 obiective turistice mai puţin cunoscute din Romania ce i-aţi propune şi de ce?
1. Fără doar şi poate primul pe listă ar fi Padişul . L-am descoperit în 2009 şi de atunci, în fiecare an, la începutul lunii august, îmi petrec un weekend acolo. Totul e minunat. Locul e înconjurat de linişte. o linişte care mie îmi reîncarcă bateriile pentru aproape tot anul. Padişul merită luat la pas. Fiecare colţ are ceva de oferit, ceva unic, ceva aparte. Eu am ales ca loc de cazare cortul. E minunat să mă trezesc dimineaţa şi să aud tălăngile oilor care se duc la păscut, sau ropotul cailor lăsaţi în libertate, nu mai zic nimic de plăcintele calde oferite pe traseu de localnicii zonei.


2. Zona Şuncuiuş. Tot o zonă de munte, cu multă linişte şi cu cea mai mare peşteră din România, Peştera Vântului, care, din câte ştiu eu, nu e deschisă publicului, în schimb se poate vizita peştera Ungurul Mare.
 3. Când vine vorba de Mare, aş recomanda Mangalia. Plajă curată (cel puţin eu aşa am prins), linişte, apă curată, locuri de vizitat şi oameni cu bun simţ.

4. Mănăstirea Izbuc, aşezată în mijlocul naturii, atrage destul de puţină lume în timpul anului.


5. Parcul dendrologic şi Cetatea Oradea. Parcul dendrologic a fost inaugurat în urmă cu vreo 2 ani, iar Cetatea se află în plin proces de renovare,urmând ca lucrările să fie finalizate până în 2015. Cetatea găzduieşte un Muzeu al Pâinii, unde vizitatorii redescoperă modul în care se făcea pâine pe vremuri.


3. Dacă aţi reprezenta România într-o altă ţară ce suveniruri autentice din România aţi duce cadou?
Orice străin care primeşte un obiect ce-l înfaţişează pe Dracula ştie că acel cadou e din România. Reprezentative sunt şi iile(mai ales după ce Adele a ales să pozeze într-o ie din România)

3 comentarii:

  1. Foarte frumoase raspunsurile! Pacat ca nu ai participat cu articolul la concurs! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc...La următorul concurs o să fiu pe fază ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot am vrut sa-ti zic si tot am uitat de Muzeul Pâinii, tre sa-l vedem cand mergem prin zona, Clau cred ca ar fi si el fascinat ;)

    RăspundețiȘtergere